Megtörtént a Kincstárban vezetett Start-számlákon az éves állami támogatás jóváírása: a tavaly befizetett összegek után 172 ezer Babakötvénnyel rendelkező gyermek részére, ami idén összesen közel 1,6 milliárd forint volt. Állami támogatás azokra a Start-számlákra érkezett, amelyekre az elmúlt évben történt befizetés.  A maximális évi 12 ezer forint pedig azoknak jár, akik egy év alatt legalább 120 ezer forintot tesznek félre gyermeküknek ebben a megtakarítási formában. 

A gyermekeknek szánt legkedvezőbb megtakarítási forma ma Magyarországon a Babakötvény, amely kiemelt kamatozással, 2023-ban 17,5%-kal, a mindenkori inflációt 3%-kal meghaladó mértékben gyarapodik. Az állam minden újszülött számára 42.500 forint Életkezdési Támogatást biztosít egy automatikusan megnyíló letéti számlán. Ezt az összeget a szülőknek kell átenniük a Magyar Államkincstárban díjmentesen megnyitható Start-számlára, ahol a kiemelt kamatozású Babakötvénybe fekteti automatikusan a Kincstár.

A 2012 októbere óta kizárólag a Kincstárban nyitható és díjmentesen vezetett Start-számlák száma évről-évre emelkedik, és már több mint 310 ezer gyermek rendelkezik vele. A számlákon Babakötvényben lévő megtakarítások összege 2022-ben 50 milliárd forint értékben nőtt és mára összességében megközelíti a 220 milliárd forintot.

Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes megnyitni, hanem az a gyermek bármely életkorában megnyitható és bárki, bármekkora összeget befizethet rá díjmentesen. A Start-számla megnyitása a Kincstár ügyfélszolgálatain személyesen és az Ügyfélkapun keresztül online is lehetséges.

Az a gyermek, akinek születésekor nyitottak Start-számlát és 18 éven keresztül havonta 10 ezer forintot fizettek be rá, 18 éves korára akár 4 és fél millió forint megtakarításhoz juthat. A később, például a gyermek 4 éves korában nyitott Start-számlán havi 10 ezer forintos megtakarítással várhatóan 3 millió forint induló tőkéje lehet nagykorúságára. A Babakötvényben összegyűjtött megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól és szabadon felhasználható a gyermek 18 éves korától.

babakötvényes táblázat