A fiatalok pénzügyi tudatosságára építve a takarékoskodás, valamint a Kincstár és a családok kapcsolata témában készíthettek alkotásokat a pályázók – óvodástól középiskolás korig – a Kincstár pályázatára. A tehetséges alkotók rajzzal, festménnyel, képregénnyel, fotóval, kollázzsal, makettel vagy digitális rajzzal indulhattak a tavaly hetedik alkalommal meghirdetett országos versenyen. A pályázatra több mint ezer kreatív alkotás érkezett, melynek eredményét március 9-én hirdette ki a Kincstár.

 

A Pénzügyminisztérium fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó stratégiájához kapcsolódva a Kincstár immár hetedik alkalommal hirdette meg Mesterecset elnevezésű országos gyermek- és diákpályázatát. A pályázat legfontosabb célja, hogy a fiatalok az alkotási folyamaton keresztül szerezzenek ismereteket a pénzügyi tudatosságról.

A 2022-es kreatív pályázaton a fiatalok szabadon választhattak az alábbi témakörök közül:

  1. Családom és a Kincstár”

Hogyan vesz részt a Kincstár a családod életében? Járj utána!

  1. Így takarékoskodik egy szuperhős”

Hogyan takarékoskodik egy szuperhős? Te mi mindent tennél, ha a megtakarítás lenne a szupererőd?

A pályázatra több mint 1000 alkotás érkezett az ország minden részéből, pályaművekben pedig  évről évre rendszeresen megjelenik a Babakötvény és a legnépszerűbb állampapírok. Idén először lehetett választani a Kincstár egészét bemutató témakört. Ezen keresztül a pályázók jobban megismerhették a szervezet feladatait is.

Az ünnepélyes díjátadón Bugár Csaba a pénzügyi tudatosságra példaként említette a Babakötvényt, amellyel az állam a gyermekek születésétől fogva segíti a családokat a fiatalokról való gondoskodásban.  „A Babakötvény jelentőségét jól mutatja a kincstári Start-számlák növekvő száma, ami mára meghaladta a 310 ezret, míg a Babakötvényben tartott megtakarítás összege már több mint 210 milliárd forint –  tette hozzá a Magyar Államkincstár elnöke.

Az ünnepségen beszélt arról is, hogy a Start-számla bármely életkorban megnyitható. „Ha pedig a szülők a gyermek születésétől kezdve 18 éven keresztül befizetnek rá havi 10.000 forintot, akkor az állami támogatások és az infláció feletti kamatozás révén a gyermek 18 éves korában közel 5 millió forintos, szabadon felhasználható megtakarítással fog rendelkezni” – hívta rá fel a figyelmet az elnök.

A beküldött pályázatok értékelését szakértőkből álló zsűri végezte: Balogh László helyettes államtitkár (Pénzügyminisztérium); Kurali Zoltán vezérigazgató (Államadósság Kezelő Központ Zrt.); Hergár Eszter elnök (Pénziránytű Alapítvány); Pap Judit főosztályvezető (MNB – Pénzügyi Ismeretterjesztési Központ); Jónás Csongor rajztanár, festőművész, tervezőgrafikus és Kiss Zsombor tervezőgrafikus, többszörös Magyar Formatervezési Díjas és Aranyrajzszög díjas művész (Családbarát Magyarország Központ), valamint zsűrielnökként Tavaszi Zsolt Államháztartási és Pénzforgalmi Szolgáltatásokért Felelős Elnökhelyettes (Magyar Államkincstár).

A zsűri döntése alapján az alábbi eredmények születtek, és a nyertes alkotások a pályázat hivatalos Facebook oldalán, a https://www.facebook.com/mesterecsetpalyazat felületen tekinthetőek meg.