A Babakötvény a gyermekeknek szánt legkedvezőbb megtakarítási forma ma Magyarországon. Kiemelt kamatozással – idén 20,6%-kal –, a mindenkori inflációt 3%-kal meghaladó mértékben gyarapodik. Az állam minden újszülött számára 42.500 forint életkezdési támogatást biztosít egy automatikusan megnyíló letéti számlán. Ezt az összeget a szülőknek szükséges áthelyezniük a Magyar Államkincstárban díjmentesen nyitható Start-számlára, amelyen azt automatikusan a kiemelt kamatozású Babakötvénybe fekteti a Kincstár.

A 2012 októberétől kizárólag a Kincstárban nyitható és díjmentesen vezetett Start-számlák száma évről évre emelkedik, jelenleg már több mint 360 ezer gyermek rendelkezik vele. A számlákon Babakötvényben lévő megtakarítások összege 2023-ban 77 milliárd forinttal nőtt, és ma már megközelíti a 330 milliárd forintot.

Start-számlát nem csak újszülöttek, kisgyermekek részére érdemes nyitni, hiszen a számla a gyermek bármely életkorában megnyitható, ráadásul bárki befizethet rá díjmentesen. Fontos változás azonban, hogy 2024. február 13-ától éves befizetési korlát vonatkozik a Start-számlákra. Ennek értelmében Start-számlánként a természetes személyek befizetései nem haladhatják meg éves szinten az 1 millió 200 ezer forintot. 

A kincstári Start-számla a www.magyarorszag.hu portálon, ügyfélkapus azonosítást követően egyszerűen, néhány kattintással percek alatt megnyitható. 

A számlát a szülő azonnal használatba is veheti online, a megújult WebKincstár weboldalon és a MobilKincstár telefonos alkalmazáson keresztül. 

Az a gyermek, akinek a születésekor nyitottak Start-számlát, és 18 éven keresztül havonta 10 ezer forintot fizettek be rá, 18 éves korára akár 4 és fél millió forint megtakarításhoz juthat. Ha valaki csak később, mondjuk, a gyermek 4 éves korában nyitott Start-számlára havi 10 ezer forintot fizet be, a megtakarítással várhatóan 3 millió forint induló tőkét biztosít gyermekének a nagykorúságára. 

A Babakötvényben összegyűjtött megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék, illeték alól, és szabadon felhasználható a gyermek 18 éves korától. 

babakötvény grafika