Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese előadásában elmondta, hogy az előző év az agrártámogatások területén rendkívül kiemelkedő volt: a Magyar Államkincstár 1413 milliárd forintot fizetett ki a gazdálkodóknak. A kifizetések idén sem állnak le, mintegy 141 milliárd kifizetés történt március első feléig.

Izgalmas időszakot élünk: az előző ciklus (Vidékfejlesztési Program) zárása még nem történt meg, az új ciklus (KAP Stratégiai Terv) pedig gőzerővel elindul idén tavasszal. Vagyis a két ciklus egymásra csúszik, ami komoly kihívást jelent mind a gazdálkodóknak, mind a Magyar Államkincstárnak – emelte ki az elnökhelyettes.

Detre Miklós hangsúlyozta, kiemelten fontos a kifizetési igénylések folyamatos benyújtása és az, hogy ezek jó minőségben érkezzenek be, megfelelő dokumentumokkal. A Kincstár várja a még több mint tízezer projekt kapcsán be nem nyújtott záró kifizetési igénylést.

A normatív támogatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a tavaly bevezetett Területi Monitoring Rendszert (TMR) idén további területekre terjesztik ki, számos új ellenőrzési típus jelenik meg, többek között:

  • öntözés,
  • kötelező kaszálás,
  • zöldugar,
  • talajtakarás stb.