A Magyar Államkincstár egész életre szóló állampapír-befektetési életútprogramot alakított ki, szemléletes ábrán mutatjuk, mit jelent ez a gyakorlatban. 

Magyarországon a pénzügyi tudatosság fejlődésével egyre jellemzőbb a hosszú távú anyagi biztonság megteremtésének igénye. Az öngondoskodásnak számos formája áll rendelkezésre: sokan részvényekbe, kötvényekbe vagy ingatlanokba, esetleg megtakarítási célú életbiztosításokba és egészségbiztosításokba fektetnek. 

Léteznek azonban az inflációnál magasabb hozamot garantáló befektetési eszközök, amelyek között kiemelkedő népszerűségűek a Magyar Államkincstár által is forgalmazott lakossági állampapírok. A Kincstár az öngondoskodás támogatása érdekében egy olyan állampapír-befektetési életútprogramot alakított ki, amellyel a gyermek születésétől kezdve egy egész életen át megfelelő kínálattal áll ügyfelei rendelkezésére az állampapír-forgalmazás területén. Az öngondoskodást érdemes korán elkezdeni, mert többszörösen megtérül, ráadásul akad olyan lehetőség, amit a kamatokon felül az állam évente támogat. A hosszabb távon, rendszeresen félretett, akár néhány ezer forintos megtakarítás évek alatt milliós nagyságrendűvé növekedhet, amely nagyban hozzájárulhat akár gyermekünk életkezdéséhez, akár a saját nyugdíjas éveink anyagi biztonságának megteremtéséhez. A tudatos megtakarításra nem lemondásként kell tekinteni, hiszen a félretett pénz a miénk marad. Ráadásul a kamatos kamat hatása is érezhető lesz egy idő után. Ha valaki az évről évre felhalmozott hozamot nem költi el, hanem újra befekteti, az is az anyagi gyarapodást segíti. Így a saját befizetésen túl a megszerzett kamatok és NYESZ esetén a személyijövedelemadó-visszatérítés, illetve Start-számla esetén az állami támogatás is további hozamot jelent.

Hogyan működik az állampapír-befektetési életútprogramot a gyakorlatban? Az alábbi ábrán láthatjuk, mely életszakaszban mit érdemes választani  a gyermekünkről vagy a saját magunkról való gondoskodáshoz.