Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt fejlesztéseinek köszönhetően már az állampolgárok számára is elérhető a kiválasztott önkormányzat gazdálkodási és adó rendszerében kiállított számlák, fizetési kötelezettségek, az önkormányzat által kivetett adók, díjak, illetékek online lekérdezése és befizetése.

A statisztikai adatokból látható, hogy az „új” fizetési mód bevezetése egyre népszerűbb az állampolgárok körében. A helyi adóhoz és járulékokhoz kapcsolódó befizetések összege már 2021-ben is megközelítette az 1 milliárd forintot.

Az ASP e-fizetés bevezetésével az ügyfélnek lehetősége van elektronikusan lekérdezni és befizetni VPOS megoldás segítségével az önkormányzat által kiállított számlákat és fizetési kötelezettségeket, kivetett adókat, díjakat, illetéket az E-önkormányzat portál weboldalon, ezzel az állampolgárok ügyintézésre fordított ideje csökken.

A https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az ügyfél a kiválasztott önkormányzathoz tartozó számlákat és fizetési kötelezettségeket elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével. Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges. Azok részére, akik gyakran használják a funkciót, lehetőség van arra, hogy egy egyszeri regisztrációt követően a felületen tekinthessék meg a számláikat és több számlát akár összevontan, egy összegben is kifizethessenek bankkártyával. Ez a lehetőség az új adóalanyok számára is biztosított még abban az esetben is, ha nem szerepel még a helyi adó nyilvántartásban és teljesíteni szeretné önadózói fizetési kötelezettségét.

Mindemellett az ASP e-fizetés lehetővé teszi, hogy egyetlen tranzakcióval fizethetők legyenek az egy adott ügyhöz tartozó, de eltérő jogcímen befizetendő díjak, kötelezettségek. Az ASP gazdálkodási szakrendszert használó ügyintézők adminisztratív terhei is tovább csökkennek az elektronikus fizetési és elszámolási rendszer bevezetésével. Az ügyfelek azonosítása a természetes személyazonosító adatok (4T) megadásával egyszerűbb és egyértelműbb.

Az ASP e-fizetés szolgáltatásról bővebb információ az E-önkormányzat portálon elérhető el a Tájékoztató a portálról menüpontban.

1.a Szerepkörválasztás - eljárás képviselőként

Amennyiben nem saját nevében, hanem más természetes személy, egyéni vállalkozó, cég vagy egyéb szervezet képviseletében kíván elektronikusan ügyet intézni, úgy – a BEJELENTKEZÉS gomb alatti SZEREPKÖRVÁLTÁS gomb segítségével – kiválasztható a megfelelő szerepkör, és megadhatók a képviselt azonosításához szükséges adatok.