A Kincstári Start-értékpapírszámla egy olyan speciális jellegű értékpapírszámla, mely kizárólag magyar gyermekek részére nyitható, és melyre kizárólag Babakötvény típusú állampapír vásárolható.

A Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitását a szülő, törvényes képviselő vagy a közeli hozzátartozó kezdeményezheti a gyermek születésének napjától a 18. éves koráig bármikor.

A Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitása mindenképpen érdemes, ha szeretne gyermeke részére egy kiemelt hozammal rendelkező állampapírba, Babakötvénybe fektetni.

A Babakötvény kamatozása garantáltan meghaladja az előző évi fogyasztói árindexet (inflációt) 3 %-al. A Babakötvény alapcímlete 1 forint, így a megtakarításnak nincs sem alsó, sem felső korlátja. 

A Kincstári Start-értékpapírszámla rugalmas, hiszen nincs kötelezően előírt minimális befizetési kötelezettség, az egyéni befizetések után pedig az állam további támogatást nyújt (a befizetett összeg 10%-nak mértékéig, évi legfeljebb 12.000 forintot).

2024. február 13. napjától a Start-számlára természetes személyek által befizethető összeg egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.

A Kincstári Start-értékpapírszámlára automatikusan átvezetésre kerül a gyermek részére biztosított életkezdési támogatás, mely automatikusan Babakötvénybe kerül befektetésre, ezzel is növelve a megtakarítás mértékét. Lényeges, hogy a 2005. december 31. után született belföldön élő magyar gyermekek alanyi jogon, a 2017. június 30-át követően született, külföldön élő magyar gyermekek pedig kérelemre jogosultak életkezdési támogatásra, melynek mértéke jelenleg 42 500,- Ft.  

A Kincstári Start-értékpapírszámla vezetése díjmentes, a Babakötvény megvásárlásához külön kincstári díj nem kerül felszámításra. 

A Kincstári Start-értékpapírszámlához lehetősége van elektronikus hozzáférést igényelni, így díjmentesen elérheti a WebKincstár, a MobilKincstár, és a TeleKincstár szolgáltatásainkat.

A Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitását kezdeményezheti a Magyar Államkincstár bármelyik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán, vagy akár személyes megjelenés nélkül online (Ügyfélkapun keresztül) is!

A számlanyitást követően a WebKincstár, és MobilKincstár felületén személyes megjelenés nélkül, vagy személyes megjelenés során a Magyar Államkincstár bármelyik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán vásárolhat állampapírt.