Az önkormányzat által biztosított elektronikus ügyintézés színtere az E-önkormányzat Portál. Ez nem a Magyar Államkincstár ügyintézési rendszere, ez egy, az önkormányzatok részére biztosított felület, amelynek elérhető funkcióit az adott önkormányzat a saját szándéka szerint tudja alakítani.  Az E-önkormányzat Portál által – az egyes önkormányzatok részéről – nyújtott egyik szolgáltatás az űrlapok elektronikus úton történő benyújtásának lehetősége.

Az önkormányzati ASP rendszert igénybe vevő települések az E-önkormányzat portálon (korábbi nevén: Önkormányzati hivatali portál) keresztül biztosítják ügyfeleik számára az elektronikus ügyintézéshez szükséges szolgáltatásokat.

Az E-önkormányzat portál egyes funkciói szabadon használhatók (Önkormányzat kereső, űrlapok kitöltése beküldés nélkül), más funkciók azonban bejelentkezéshez kötöttek (pl: Ügyindítás: űrlapok kitöltése saját néven vagy képviselőként, elektronikus űrlap beküldése).

Az online ügyintézéshez a bejelentkezett felhasználónak rendelkeznie kell elektronikus azonosításra alkalmas azonosítóval (ügyfélkapus regisztrációval, e-személyivel, vagy részleges kódú telefonos azonosítással), értesítési tárhellyel, valamint nem lehet tiltott az Elektronikus ügyintézésre vonatkozó alap rendelkezése a Rendelkezési Nyilvántartásban (https://rendelkezes.gov.hu/rny-public/). Ezek mellett az első belépéskor a KAÜ azonosítást követően el kell fogadni az Általános Szerződési Feltételeket (továbbiakban: ÁSZF).

Bejelentkezést követően választható ki az az önkormányzat, amelynek elektronikus ügyintézési szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Az egyes önkormányzatoknál elérhető szolgáltatások köre az önkormányzat döntésétől függően eltérő lehet.

Bejelentkezés nélkül az ügyindításra kattintva az űrlap kitölthető, és lementhető a számítógépre, illetve szükség esetén kinyomtatható, azonban elektronikusan nem küldhető be.