A Kincstári nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) célja az öngondoskodás legbiztonságosabb módjának, azaz az állampapírban történő megtakarítási lehetőségek szélesítése. A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen normál (fő) értékpapírszámlával a Kincstárban. A NYESZ online azonnal megnyitható ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír értékesítési ügyfélszolgálatain.

  • Az előtakarékoskodónak a számlanyitást megelőzően 5.000 forint befizetést kell teljesítenie a fő értékpapírszámlájára (amennyiben nincs ilyen összegű szabad pénzegyenlege). Ügyfélkapus online NYESZ nyitása esetén a normál számlán kell biztosítani az 5.000 forint szabad pénzt.
  • A befizetés után a nyugdíj-előtakarékossági számla Ügyfélkapun keresztül nyitható meg, ezt követően a WebKincstáron és MobilKincstáron keresztül is intézheti megtakarításait az ügyfél.
  • Az itt gyűjtött megtakarítások után legfeljebb évi 100 ezer forint adóvisszatérítés vehető igénybe.
  • A NYESZ online azonnal megnyitható az Ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír-értékesítési ügyfélszolgálatain.
  • A NYESZ-re valamennyi, a lakossági ügyfelek számára forgalmazott forintalapú állampapír megvásárolható.

A Kincstári NYESZ előnyei:

  • Díjmentes: a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) vezetése díjmentes.
  • Adókedvezményre jogosít: aki a nyugdíj-előtakarékossági számlán takarékoskodik, az adó-visszatérítésre jogosult, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20%-a, de maximum 100.000,-Ft. Az adó-visszatérítés maximum összeget évi 500.000 Ft befizetésével lehet elérni.
  • Biztonságos: az állampapír az egyik legbiztonságosabb befektetési forma, mivel visszafizetése államilag garantált (állami garancia a névértékre és a kamatra, a követelés nem évül el).
  • Rugalmas: a NYESZ online azonnal megnyitható ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír értékesítési ügyfélszolgálatain. A NYESZ egyszerű megnyitásán túl az ügyfél szabadon dönthet, hogy milyen forintos állampapírokat szeretne a számlára vásárolni, és az ezen tartott portfólióját bármikor megváltoztathatja.

Aki ilyen módon takarékoskodik, az adókedvezményre jogosult, amelynek mértéke az adóévben teljesített befizetéseinek 20%-a, de maximum 100.000,-Ft, amit évi 500.000 Ft befizetésével lehet elérni. Az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható. A NYESZ-t bárkinek érdemes megnyitni, aki ki tudja használni a 20%-os adó-visszatérítést  és 10 évig, illetve a nyugdíj-korhatár eléréséig a számlán tudja hagyni a megtakarítását. Amennyiben az ügyfél mégis idő előtt szeretne hozzáférni megtakarításához, akkor a NYESZ adókedvezmény teljes összegét, valamint az arra kiszabott 20%-os büntetőkamatot is vissza kell fizetnie az állam részére.

A NYESZ-re valamennyi, a lakossági ügyfelek számára forgalmazott forint alapú állampapír megvásárolható. A többi nyugdíj célú megtakarítási formához képest a Kincstárnál vezetett nyugdíj-előtakarékossági számlán kizárólag állampapír helyezhető el.

A NYESZ-en a befektetés folyamatosan gyarapítható, a befizetések gyakoriságát az ügyfél dönti el. 

A számlanyitás indítása a magyarorszag.hu oldalról.