Adathalász kísérletek, csalások és a visszaélések formái

A Magyar Államkincstár kiemelt figyelmet fordít a csalások megelőzésére, felderítésére és vizsgálatára, elkötelezett a csalás megelőzésében, felderítésében és hatékony kezelésében. Az esetleges csalásokkal kapcsolatos kockázatok azonosítása a Kincstárnál prioritást élvez annak érdekében, hogy az ügyfelek vagyoni eszközeit, személyes adatait minden körülmények között megóvja.

A csaláson alapuló visszaélések célja az adatszerzés. A megszerzett adatok felhasználásával az elkövetők a csalás elszenvedőjének pénzéhez igyekeznek hozzáférni. A személyes adatokon (név, születési hely, idő, stb.) túl az elkövetők gyakran a WebKincstár vagy MobilKincstár belépéshez szükséges azonosítót, biztonsági kódot, jelszót próbálják kicsalni annak érdekében, hogy az adatok birtokában olyan visszaéléseket kövessenek el, amellyel könnyen jelentős anyagi károkat is okozhatnak áldozatuknak.

A csalások elkövetői egyre változatosabb és egyre nehezebben felismerhető módszereket találnak ki, ezért nagyon fontos a legapróbb gyanús jelek felismerése és a körültekintő viselkedés.

A Letölthető dokumentumok közt elérheti az általános tájékoztatásunkat a leggyakoribb csalás-típusokról, továbbá a jelenleg aktuálisan jelzett egyes csalásokról.