Több mint ötezer új munkahely jött létre abban a GINOP-projektben, amelyben közel nyolcszáz vidéki kis- és középvállalkozás vállalta munkavállalói létszámának növelését. A támogatás feltételeként az új munkavállalót nyolc hónapig kellett foglalkoztatni, amelyet újabb nyolc hónap továbbfoglalkoztatás követett. A pénz legalább három, legfeljebb huszonöt munkavállaló foglalkoztatásához volt igényelhető, maximális mértéke személyenként  4 millió forint volt. A program egy felvett dolgozó bérköltségét legfeljebb havi bruttó  309 ezer forint és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó finanszírozásával fedezte.

Ma Magyarországon mintegy 4,8 millió ember dolgozik, a foglalkoztatottság teljesnek mondható, ráadásul az elmúlt fél évben  100 ezerrel nőtt a 65 év feletti munkavállalók száma – ismertette az adatokat Zöld-Nagy Viktória, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatásfelügyeletért felelős helyettes államtitkára a projektzáró rendezvényen.

Bugár Csaba, a Kincstár elnöke kiemelte: a támogatott kis- és középvállalkozásoknak kiemelkedő szerepük van a munkaerőpiacon, hiszen náluk dolgozik a munkavállalók 75 százaléka. Hozzátette: a 21,5 milliárd  forint uniós támogatással megvalósult projektben több mint hatezer munkavállaló foglalkoztatását segítették elő, a legtöbb támogatott vállalkozás az észak-alföldi régióban volt. Legnagyobb arányban mikrovállakozások részesültek a támogatásból. A támogatott tevékenységi körben a kereskedelem, gépjárműjavítás szerepelt az első helyen, amelyet a feldolgozóipar és az építőipar követ.

Almási Erzsébet, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a jövő kihívásai között említette, hogy belátható időn belül mintegy félmillió munkavállalót kell bevonni a munkaerőpiacra, amelynek tartalékait a nyugdíjasok és a felsőoktatási hallgatók körében látja.

A programot a Magyar Államkincstár, a KINCSINFO Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA Nkft.) konzorciuma valósította meg.

 

Fotó: Gündüz Attila