A Magyar Államkincstár mobilGAZDA elnevezésű alkalmazása azért született meg, hogy a gazdálkodókat segítse a támogatásokkal kapcsolatos ügyintézési feladatok elvégzésében.

A mobilGAZDA legfontosabb funkciója lehetővé teszi a termelők számára, hogy hitelesített és georeferált fényképeket küldjenek a Kincstárnak a támogatások alapját képező földterületeikről, állataikról, gépeikről vagy mezőgazdasági épületeikről. Az alkalmazás rögzíti a fényképkészítés helyét és irányát, majd továbbítja az adatokat a Kincstárnak. Így a hangsúly a hosszadalmas és költséges helyszíni ellenőrzésekről eltolódhat a fénykép-értékelés irányába. Az Európai Bizottság vonatkozó jogszabálya alapján 2025-től a fotókészítés kötelező lesz bizonyos intézkedések esetében, és ha a gazdálkodó ennek nem tesz eleget, akkor támogatási igényét jogosulatlanként kell kezelni. 2027-től minden területalapú intézkedés esetében kötelező lesz a fotómonitoring használata.

PROGRAM

9:00 Szakértői kerekasztal-beszélgetés, résztvevők:

  • Detre Miklós, elnökhelyettes (Magyar Államkincstár)
  • Szerletics Ákos, osztályvezető (Magyar Államkincstár)
  • Fülöp Tamara, szakértő (Magyar Államkincstár)
  • Simon Attila, gazdálkodó

A kerekasztal-beszélgetés témái: a mobilGAZDA applikáció szerepe az adminisztrációban, funkciók, gazdálkodói tapasztalatok, az alkalmazás használata során felmerülő problémák és megoldások.

10:00 Kérdések és válaszok

A Kincstár a mobilGAZDA-ra nem mint egy elkészült munkára tekint, hanem egy olyan eszközre, ami egyre nagyobb szerepet tölt majd be az agrártámogatások ügyintézésében. Ennek megfelelően folyamatosan fejlesztik tovább egyrészt saját ötleteik, másrészt a felhasználói visszajelzések alapján. A letöltések száma - meghaladva a várakozásokat- már átlépte a 36 ezret. Az alkalmazás ingyenesen elérhető a Google Play és App Store digitális tartalomszolgáltatóknál.

Ha többet szeretne tudni a Közös Agrárpolitika támogatásairól és a mobilGAZDA használatáról, jelentkezzen a MobilGAZDA Agroinform-webináriumra!


A webinárium időpontja: 2023. november 9. (csütörtök), 9:00


A webinárium online lesz követhető az Agroinform-portálon. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztrációt az agroinform.hu oldalon indíthatja el.