A kétnapos programon (november 28–29-én) 260 önkormányzat képviseletében mintegy négyszázan vettek részt, akik az Állami Számvevőszék, a Pénzügyminisztérium és a Kincstár szakértő előadóit hallgathatták meg.

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok – jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára. Berczik Ábel kiemelte: a javuló körülményeket részben a gazdasági növekedésnek köszönhetjük, amely 2024-ben várhatóan újra eléri a 4 százalékot. Az előrejelzések alapján az idei 17 százalékos infláció is radikálisan, 6 százalékra csökkenhet. Az önkormányzatok költségvetési támogatása ezzel párhuzamosan mintegy 8 százalékkal nő, amit kiegészít a minimálbér, a garantált bérminimum, valamint a pedagógusilletmények emelése – tette hozzá. Jelezte: a helyhatóságok költségvetési támogatásának legfőbb célterületei között szerepel a rezsivédelem, ugyanakkor a kormány arra számít, hogy az ideinél lényegesen kiszámíthatóbbak lesznek a jövő évi rezsiköltségek, ezért ehhez kevesebb többlettámogatásra lesz szükségük az önkormányzatoknak.
Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke hangsúlyozta, hogy a 2019 óta minden helyhatóság számára elérhető elektronikus szakrendszert 3197 önkormányzat veszi igénybe. Az egyéni felhasználók száma idén 5830-cal nőtt, így eléri a 40 ezret. A rendszerben nyilvántartott adózók száma több mint 650 ezerrel nőtt a fővárosi önkormányzat augusztusi integrációját követően. A Kincstár célja a rendszer további fejlesztése a még inkább felhasználóbarát működés érdekében – mutatott rá, megjegyezve: a konferencia kiváló alkalmat teremt a célok és igények közelítésére, a működtetők és felhasználók közötti együttműködés erősítésére és tapasztalatcserére. Az idei konferencia újdonsága, hogy az adórendszerrel összefüggő témák mellett az önkormányzatok gazdálkodásával kapcsolatos információk, ezen belül a számviteli kérdések is nagyobb hangsúlyt kaptak.