A nemzetközi nyugdíjtanácsadó napok célja egy különleges tájékoztatási forma biztosítása azok számára, akik az életpályájuk során több országban is dolgoztak, illetve a nyugdíjhoz  szolgálati időt szereztek. A nyugdíjtanácsadó napon történő részvétel kiváló lehetőség arra, hogy az érdeklődők az általános nyugdíjbiztosítási tájékoztatáson túl a folyamatban lévő ügyük rendezéséhez vegyenek igénybe segítséget. Ha a nyugdíj megállapítása során több országban szerzett szolgálati idő is figyelembe vételre kerül, megkönnyíti a nyugdíjigénylést, ha az érintettek személyesen, tudnak tájékoztatást kérni a külföldi partnerszerv nyugdíjszakértőitől.

A rendezvény bevezetése Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásának időpontjára nyúlik vissza, amikor a nemzetközi nyugdíjügyek száma megemelkedett Magyarországon. A tanácsadó napokon azon országok nyugdíjszervei vesznek részt, amelyekben jelentős a magyar munkavállalók létszáma.

A közreműködő partner országok: Németország, Ausztria, Szlovákia, Szerbia és Románia. A félévente megrendezésre kerülő tanácsadásnak felváltva adnak otthont a magyar és a külföldi nyugdíjmegállapító szervek.

Magyarországon a tanácsadás helyszíne Budapest, illetve a határhoz közeli nagyvárosok.

A részvételre célszerű előzetesen jelentkezni, és magunkkal vinni az azonosításra szolgáló okmányokat, a külföldi biztosítási számot tartalmazó igazolványt és az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat. A nyugdíjtanácsadáson a külföldi nyugdíjszerv ügyintézőivel történő kommunikációt a magyar tanácsadók segítik.      

A Magyar Államkincstár szervezésében megvalósuló nemzetközi nyugdíjtanácsadó napok aktuális naptári évre tervezett helyszínei, időpontjai, az előzetes jelentkezésre vonatkozó információk és elérhetőségek a Magyar Államkincstár > Nyugdíj > Nemzetközi ügyek > Nemzetközi nyugdíjtanácsadó napok menüpontban vagy a Magyar Államkincstár > Naptár bejegyzéseiben találhatók.