Átláthatóság a közpénzek felhasználásánál, államháztartási adattárház

Projekt azonosító: KÖFOP-2.2.5-VEKOP-15-2016-00001

Forrás: Európai Unió

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. június 30.

Kedvezményezett neve: Magyar Államkincstár

Projekt költsége és az elnyert támogatás összege: 6 690 571 193 Ft

Támogatási összeg konzorciumi tagként: 5 801 954 848 Ft

KINCSINFO támogatási összege: 245 637 575 Ft

Támogatás intenzitása: 100 %

Konzorciumi tagok: Magyar Államkincstár, NISZ Nemzeti Infokommunkációs Szolgáltató Zrt, KINCSINFO Nonprofit Kft.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A Projekt rövid leírása:

A projekt eredményeképp létrejövő komplex, integrált informatikai megoldások, a hozzájuk kapcsolódó kompetencia- és folyamatfejlesztés célja, hogy standard ügyviteli folyamatokat biztosítson, csökkentse a back-office adminisztrációs terheit, az információs háttér megteremtésével hozzájáruljon a megalapozott döntéshozáshoz, biztosítsa a közpénzek felhasználásának átláthatóságát minden érintett számára. A cél elérése az alábbiakban ismertetésre kerülő eredménytermékek és alcélok mentén valósul meg.

A Magyar Államkincstár egyik kiemelt feladataként az állami költségvetés végrehajtása során működteti az államháztartás információs rendszerét. Ennek fejlesztésével a Kincstár a központi költségvetési szervek még jobb minőségben szolgáltató, szakértő támogatást biztosító partnerévé kíván válni. A (KÖFOP-2.2.5-VEKOP-15-2016-00001) projekt létrehozásával a Kormány támogatja egy korszerű, a költségvetés tervezését és végrehajtását elősegítő integrált rendszer létrehozását annak érdekében, hogy a megfelelő döntés-előkészítő információk a lehető leggyorsabban – közel valós időben – rendelkezésre álljanak, az optimális finanszírozási igényt minél pontosabban lehessen meghatározni és a központi költségvetésről még szélesebb körben váljanak az információk elérhetővé. Az adattárház projekt a költségvetési szervektől származó információkból építkezik, amely adatok bekerülnek egy központi nyilvántartásba. Általános cél, hogy mindez úgy történjen, hogy ne okozzon többletadminisztrációt a szerveknek. A központi adatbázis ez alapján mélyebb szakmai és pénzügyi elemzésekre adna lehetőséget, amelyet modern üzleti intelligencia (BI = Business Intelligence) eszközökkel támogatnánk. Ez a központi adatbázis interfészek segítségével interaktív felületen, a Transzparencia Közpénzügyi Portálon az állampolgárok számára is elérhető lesz. A projekt egy olyan informatikai fejlesztés végrehajtását célozza meg, amely több kincstári szakrendszer összekapcsolása révén az adatokat összevontan kezelő elemzői, adatbányászati, szimulációs felületet hoz létre. Célja továbbá ezen összevont és összekapcsolt adatok online módon történő közzététele, amely hozzájárul az átláthatóság, illetve a nyílt kormányzati adatok hozzáférhetőségének növeléséhez és ezzel a nyílt kormányzásra irányuló törekvések megvalósításához. Mindezen feladatok gördülékeny ellátása érdekében valamint a Kincstár egységes törzsadat kezelésének biztosítására központi Master Data Management alkalmazás kerül kialakításra a projekt keretében.