VEKOP-7.1.3-15-2016-00001

Kedvezményezettek megnevezése:

  • Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet – konzorciumi tag
  • Magyar Államkincstár (Kincstár) – konzorciumi tag

A támogatott projekt címe:

„Megváltozott munkaképességű emberek támogatása”

Projekt azonosítószáma:

VEKOP-7.1.3-15-2016-00001

Projekt időtartama:

2016. 06. 20.- 2021. 02. 28.

A projekt költsége és az elnyert támogatás összege:

A szerződött támogatás összege: 2 Mrd Ft

A Kincstár projektpillérre eső támogatás összege: 40 Millió Ft

A támogatás mértéke: 100%.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A támogatott projektről:

A VEKOP 7.1.3-15 kiemelt projekt a megváltozott munkaképességű személyek tartós munkaerő-piaci integrációját és társadalmi beilleszkedésének elősegítését valósítja meg a Közép-magyarországi Régióban. Emellett cél a megváltozott munkaképességű személyek iránti munkaerő-piaci kereslet élénkítése, és a két oldal elvárásainak közelítése. A munkaerő-piaci adottságok és a tartós visszailleszkedés akadályai mentén kialakított problématérképre alapozva egyéni fejlesztési terv készül az ügyfelek számára.

A projekt keretében elérhető eszközrendszer a munkatársak és a külső szolgáltatók által nyújtott egyéni szükségletnek megfelelő szolgáltatások, a keresletvezérelt képzések támogatása, az álláskeresésre felkészítő és kompetenciafejlesztést biztosító tréningek, a támogatott foglalkoztatás keretében nyújtott munkatapasztalat-szerzés, valamint kiegészítő támogatások elemeiből épül fel. Ezt egészíti ki az állandó személyes támogatást jelentő mentori segítségnyújtás, ami az első interjútól kezdve a munkába álláson túl, a projekt egyéni zárásáig segíti a programrésztvevő foglalkozási rehabilitációját. A hiányzó, munkavállaláshoz szükséges kompetenciák kialakítása, a munkaerő-piaci reszocializáció, külső szolgáltatást nyújtó szervezetek álláskeresési és re-integrációs jellegű tréningjei, csoportos szolgáltatásai révén kerül megvalósításra.

Az ügyfelek egyéni fejlesztésében, a munkaerő-piaci alkalmazkodóképesség erősítésében a projekt eszközrendszerének másik fontos eleme az ügyfelek egyéni képzésének támogatása. Ennek érdekében a projekt támogatást nyújt a munkaerő-piaci kereslet által preferált szakmákban történő képzések elvégzéséhez, amely révén a célcsoport a megmaradt képességeivel kompatibilis, a munkaerő-piacon hasznosítható friss szakismereteket és tudást szerez.

A tartós munkaerő-piaci távollét következtében fellépő foglalkoztathatósági problémák ellensúlyozása, a munkavállalói munkatapasztalat megszerzése érdekében a projekt tranzit jellegű bérköltség támogatást nyújt az ügyfelek foglalkoztatásához a munkaadók számára.

A projekt az önfoglalkoztatási támogatás biztosítása révén a projekt keretében lehetővé kívánja tenni vállalkozás indítását azoknak a személyeknek, akik a munkaerő-piaci előrelépést önállóan kívánják megoldani. A projekt támogatást nyújt a szolgáltatásokhoz és együttműködéshez, képzéshez, valamint a támogatott foglalkoztatáshoz kapcsolódó – az ügyfélkör relatíve alacsony jövedelme miatt nehezen előteremthető, valamint a mobilitási nehézségeket csökkentő – utazási költségekhez.

Emellett az ügyfélkör számára a projekt támogatást nyújt még a képzésekhez kapcsolódó szakmai egészségügyi vizsgálatok költségének átvállalásával.

A Kincstár (konzorciumi tag) célja:

Biztosítja az informatikai rendszer fejlesztését, ellátja az informatikai rendszer kialakításához, fejlesztéséhez kapcsolódó feladatokat, biztosítja az informatikai fejlesztés Projekt célokhoz igazodó, szakmailag megalapozott, teljes körű megvalósítását.

A Projekt teljes időtartama alatt biztosítja a megvalósításhoz kapcsolódó informatikai rendszer üzemeltetését, folyamatos rendelkezésre állását.