Vállalkozói szemlélettel rendelkező 18–30 év közötti fiatalok és 30 év feletti álláskeresők vállalkozásának indítását támogatta a Magyar Államkincstár Magyarország kevésbé fejlett régióiban. A két, európai uniós támogatásból finanszírozott GINOP-projekt 2018-ban indult, és a hónap végén zárul.

A munkanélküliség csökkentését célzó projekt csaknem másfél éve alatt összesen több mint 8500 támogatási kérelem érkezett a Kincstárhoz. A kérelmek döntő többsége pozitív elbírálásban részesült, így  8400 vállalkozás indítását támogatta a Kincstár. A pályázók mindkét projektben valamivel több mint maximum 4,5 millió forint támogatást igényelhettek. A pénzt  12 havi munkabér-támogatásra és a vállalkozás indításához kapcsolódó egyéb költségekre használhatták.

Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a projektzáró eseményen a munkaerőpiac kihívásai között említette a munkaerőhiányt, a digitalizáció és az automatizáció követését, valamint a demográfiai változásokat. A kormány foglalkoztatáspolitikai céljai között hangsúlyozta egyebek mellett a foglalkoztatás feltételeinek javítását.

Az álláskeresők vállalkozóvá válását összesen 12,5 milliárd forinttal, a fiatalok vállalkozóvá válását 24,6 milliárd forinttal támogatták, a legtöbb pénzt az észak-alföldi régióból pályázók kapták – ismertette Bugár Csaba elnök a rendezvényen. A 425 különböző tevekénységben indított vállalkozás közül a legnépszerűbbnek a fodrászat, a szépségápolás bizonyult, ezt követte a csomagküldés, az internetes kiskereskedelem, valamint az üzletviteli és egyéb tanácsadás, illetve az éttermi és mozgó vendéglátás.

Dr. Budainé Kovács Zsuzsanna informatikai elnökhelyettes arról beszélt, hogy a Kincstár Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszere igazi „ügyfélélményt” kínált azzal, hogy a támogatási kérelmek benyújtása nagyjából mindössze 15 percet vett igénybe a többnyire automatizált ügyintézéssel. A projekt idején heti átlagban 270 millió forint kifizetése történt, a legmagasabb heti kifizetés összege elérte a 2 milliárd forintot.

A Magyar Államkincstár vállalkozóvá válást támogató projektjei az „Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása” című GINOP-5.1.10-18-2018-00001 és a „Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” című GINOP-5.2.7-18-2018-00001 azonosító számú projekt keretében valósult meg.