A Magyar Államkincstár Ügyfélkapun keresztüli, online számlanyitási lehetőséggel, díjmentes számlavezetéssel járul hozzá ahhoz, hogy megtakarításait mindenki könnyedén befektethesse. A szakértők véleménye ugyanis megegyezik abban, hogy készpénzben, vagy lekötés nélkül a folyószámlán nem érdemes tartani a félretett pénzünket, mert az folyamatosan veszít a vásárlóerejéből. 

A lakossági állampapír előnyei a kamatadó- és szociális hozzájárulásiadó-mentesség (a 2019. június 1-jét  követően kibocsátott állampapírok esetén), a változatos futamidő és kamatozás, az alacsony kockázat, hiszen a tőkére és a kamatokra a magyar állam garanciát vállal, és ha szükséges, bármikor eladható. A lakossági állampapír további előnyeiről és az online értékpapírszámla-nyitás lehetőségeiről az alábbiakban olvashatók hasznos információk.

Miért előnyös lakossági állampapírt vásárolni, és miért a Kincstárnál?

Gondolkozzon egyszerre többfélében, vagyis portfólióban! Az élethelyzetünk bármikor változhat, ezért érdemes végiggondolni, hogy mire teszünk félre: felújítási munkákra, új ingatlanra vagy gyermekünk jövőjére, esetleg a nyugdíjas éveinkre gondolva. A Kincstárnál valamennyi forgalmazott állampapír megtalálható, céljai elérése érdekében változatos futamidejű állampapírokból válaszhat. De a futamidőtől függetlenül az állampapír a lejárat előtt bármikor eladható akár részben, akár egészben is. És a legfontosabb, hogy az állampapírok esetén a tőke és a kamatok kifizetésére az állam vállal garanciát. 


A Kincstárnál már több mint 830 ezren rendelkeznek díjmentes értékpapírszámlával, közülük mintegy 140 ezren az Ügyfélkapun keresztül kényelmesen, online nyitották azt meg.

A sok befektetési lehetőség közül a Kincstár kizárólag állampapír-forgalmazással foglalkozik, és számos előnyös feltételt, valamint kényelmi szolgáltatást nyújt ügyfeleinek:
•    Ügyfélkapun keresztül díjmentesen és egyszerűen nyitható meg az állampapír-vásárláshoz szükséges értékpapírszámla vagy a Start-számla;
•    a Kincstárnál díjmentes a számlavezetés;
•    pénzügyeit online is intézheti: a mobiltelefonra letölthető MobilKincstár és a böngészőből elérhető WebKincstár kényelmi szolgáltatások segítségével gyorsan, biztonságosan vásárolhat állampapírt, és kezelheti befektetéseit;
•    a kamatjóváírásokról SMS-ben és PUSH üzenetben tájékoztatja a Kincstár az ügyfeleit.

Hogyan lehet kényelmesen értékpapírszámlát nyitni?

A www.magyarorszag.hu oldalon a PÉNZÜGY menüpont alatt ki kell választani a BEFEKTETÉSEK, MEGTAKARÍTÁSOK, HITELEK kategóriát, ahol megtalálható mind a lakossági értékpapírszámla, mind a kincstári Start-értékpapírszámla nyitásához szükséges űrlap.
Az ügytípus kiválasztása után – ha már bejelentkezett az Ügyfélkapura belföldi magánszemélyként – bármikor bárhonnan nyithat kincstári értékpapírszámlát vagy a gyerekekről való gondoskodás jegyében nyitható Start-számlát a gyermeke nevére. Online számlanyitás esetén egyetlen alkalommal sem kell megjelenni a Kincstárban, WebKincstár és MobilKincstár alkalmazásokon keresztül kezelheti a megtakarítását.

Hol lehet személyesen értékpapírszámlát nyitni?

Országosan már 79 helyszínen intézhetik személyesen az állampapírokkal kapcsolatos ügyeiket a Kincstár ügyfelei. Szeptember elején a fővárosban a Kincstár tovább bővítette állampapír-forgalmazó és intézményi számlavezetési hálózatát. Az új ügyfélszolgálat a Kincstár fővárosi központjában, a Hold utca 4. szám alatt, az eredeti formájában helyreállított, több mint 100 éves Pénztárteremben nyílt meg. 

Ügyfélszolgálatok részletes listája