Az elnök az önkormányzati vezetőknek bemutatta, hogy a Kincstár számfejti a vármegyei önkormányzatok munkatársainak illetményét, 901 intézmény pénzforgalmi számláját vezeti, és a 2019-es csatlakozásuk óta közel 700 vármegyei önkormányzati felhasználója van a kincstári integrált informatikai rendszernek.

A Kincstár emellett számos uniós és hazai programot bonyolít le. A Regionális Operatív Programokban (ROP) például közel 1300 projekt volt, amelyek fenntartási kötelezettsége még tart, az utolsó 2032-ben jár le. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) forrásaira együttesen több mint 12 ezer fejlesztésre nyertek támogatást főként települési önkormányzatok, több mint 1800 milliárd forint értékben. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz feladatai 2027-ig tartanak, ebben eddig 771,5 milliárd forint értékben, valamivel több mint háromezer fejlesztésre nyertek támogatást, szintén főként települési önkormányzatok. 

A hazai finanszírozású programok közül a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója megvalósításához nyújtott kompenzációs program lebonyolítói feladatait a Miniszterelnökség megbízásából látja el a Kincstár, amely közel 1100 pályázónak 84,4 milliárd forint támogatást folyósított eddig. A Tokaj–Zemplén Térség Fejlesztési Program megvalósítása szintén a Miniszterelnökség megbízásából zajlik, eddig egy 4 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdettek meg. A Magyar Falu Program lebonyolításához kapcsolódó feladatokat szintén a Kincstár látja el a Miniszterelnökség megbízásából: 63 pályázati kiírást hirdettek meg, és 283,3 milliárd forint támogatást folyósítottak.

Bugár Csaba hangsúlyozta: a Kincstár megalakulása óta részt vesz egyéb területfejlesztési támogatások lebonyolításában. Az 1996–2011 közötti támogatási konstrukciók esetében ellenőrzési, jelzálogtörlési, követeléskezelési feladatokat látott el, ám évről évre új projektek teljes vagy részleges lebonyolításával egészül ki a lebonyolítói megállapodás. Az idei évből például a Szlovén Rába-vidék Program, a Pannónia Szíve Program és a Balaton-fejlesztési feladatok támogatása projekteket említette az elnök.