Október végén zárul a kisgyermeket nevelő szülők képzését ösztöndíjjal elősegítő és elhelyezkedésüket támogató négyéves, európai uniós GINOP-projekt, amelyben mintegy  2,95 milliárd forintos támogatással több mint  1400 kisgyermeket nevelő szülő részesülhetett különféle képzésekben. 

A szülők az általános iskola elvégzésére irányuló vagy érettségire felkészítő képzésen, illetve OKJ-s szakképzésen vehettek részt. Mindezért – a képzések intenzitásától függően –  12 hónapig havi  40 ezer és  100  ezer forint ösztöndíj-támogatásban részesülhettek – tájékoztatott  Bugár Csaba elnök a projektzáró rendezvényen. A programban résztvevők összesen csaknem  880  millió forint ösztöndíj-támogatást kaptak és mintegy ezren közülük végzettséget is szereztek. A képzések közül a legnépszerűbb a bolti előkészítő, a dajka és a pedagógiai munkatárs képzések voltak, a legnagyobb arányban az észak-alföldi régióban élő kismamákat támogatta a Kincstár.

Kublik Henrietta, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője a hazai munkaerőpiaci körkép kapcsán arról beszélt, hogy az idei évre újabb csúcsot ért el a foglalkoztatottság, amely közelít a  75 százalékhoz. A kormány célja, hogy ez a mutató 2030-ig elérje a 85 százalékot. 

Almási Erzsébet, az  OFA NKft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a projektben mintegy  500 ember informatikai, míg ezren idegennyelvi képzést is kaptak. Az ügyvezető fontosnak nevezte a támogatásban részesülők nyomon követését, mert ebből képet kaphatnak a kisgyermeket nevelők munkaerőpiacra való visszatérését segítő további teendőkről. 

A projekt a Magyar Államkincstár, a KINCSINFO Kincstári Informatikai Nonprofit Kft. és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA Nkft.) konzorciumának együttműködésében valósult meg.

Fotó: Gündüz Attila