A kincstári szolgáltatás minden, Ügyfélkapuval rendelkező magyar magánszemély számára rendelkezésére áll, a számlanyitás időtartama mindössze néhány percre csökken. Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is. 

A miniszter kiemelte, hogy az elmúlt évtizedben a lakossági állampapírok állománya mintegy 10 000 milliárd forintra nőtt, ami több mint hússzorosa  a 2010-es értéknek. Jelenleg a felnőtt lakosság 12%-a rendelkezik állampapírral, tehát van tere a további fejlődésnek.

A jövőben is meg kívánjuk őrizni a magyar állampapírok versenyképességét, legyen szó hozamról, a biztonságról, vagy épp az egyszerűségről, gyorsaságról – tájékoztatott Varga Mihály. Hozzátette: a jövő héten induló, Ügyfélkapun keresztül megvalósuló szolgáltatás piaci összehasonlításban is egyedülálló, a banki szolgáltatásokkal összehasonlítva is előnyös: ma ugyanis egyetlen pénzintézet sem nyújt ennél rugalmasabb lehetőséget értékpapírszámla megnyitására. A digitalizáció korában a cél nem lehet más, mint hogy az állam és az állampolgárok közötti kapcsolatokat a kényelmes és gyors online szolgáltatások irányába toljuk – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke beszédében kiemelte: 2019 óta van lehetőség a Kincstárban online számlanyitásra, és már minden 3. ügyfél így nyit értékpapírszámlát. Emellett a WebKincstár- és MobilKincstár-szolgáltatások népszerűségét jelzi, hogy a tranzakciók közel 80%-át már ezeken az online felületeken kezdeményezik. A továbbfejlesztett szolgáltatások üzembe helyezésének részeként az informatikai rendszerek átállítására is sort kell keríteni: a WebKincstár, a MobilKincstár és a TeleKincstár szolgáltatások így december 8-án 16 órától december 11-én 6 óráig nem lesznek elérhetőek.