Tisztelt Számlatulajdonos Ügyfelünk!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket a Magyar Államkincstár részére benyújtott devizaforgalmi fizetési megbízásokat érintő tudnivalókról.

1) Cím adatok megadása

Devizaforgalmi átutalások rögzítése esetén mind a megbízó, mind a kedvezményezett esetén kérjük a cím mező kitöltését. Ennek oka, hogy a nemzetközi terrorizmus és pénzmosás elleni védekezés részeként már egyre több ország, illetve pénzforgalmi szolgáltató részéről elvárás a partnerek címének megadása. Az ISO20022 szabvány bevezetésével a jövőben várhatóan általános és kötelező lesz ez az elvárás.

2) Költségviselési mód és BIC kód helyes kitöltése

A „Magyar Államkincstár szabályzata a devizaszámla-vezetési szolgáltatásáról” 8. számú, „Díj- és jutalékszámítás” című pontja szerint:

„ Deviza-átutalási megbízások kezdeményezése esetén – amennyiben a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának székhelye Svájcban, illetve EGT- állam területén található, és a fizetési művelet CHF-ben, illetve EGT-állam pénznemében történik – az európai uniós előírásokkal összhangban csak osztott „SHA” költségviselési mód jelölhető.

Hibás jelölés esetén a „BEN”, illetve „OUR” költségviselést az MNB „SHA”-ra javítja. 

Kérjük, hogy a fenti megbízások indítása esetén az SHA költségviselési mód megadását, valamint a megbízások megfelelő kitöltését.

A megbízások nem megfelelő kitöltése esetén a deviza megbízások automatikus javítása nem lehetséges, a költségviselés módjának SHA-ra állítása MNB általi manuális beavatkozást igényel.

Kérjük, szíveskedjenek megadni az utaló számlavezető bank BIC kódját (HUSTHUHB), illetve a Kincstár két számlája közti átvezetés esetén, számlavezető bankként kizárólag a HUSTHUHB BIC kódot szíveskedjenek megadni.

SHA költségviselés esetén a megbízó számláján kerül terhelésre az átutalás költsége. Amennyiben a megbízó azt szeretné, hogy a kedvezményezettként megjelölt számla viselje az átutalás költségét, a terhelendő számlaszámot a „Charges account” mezőben szükséges megadni.

Budapest, 2021. április