Márciusban új állampapír-értékesítési pontot nyit a Magyar Államkincstár Budapest XIV. kerületében. Az ügyfélszolgálat a zuglói Kormányhivatalban működik majd, ahol március 14-től keddi napokon várja ügyfeleit 8 és 16 óra között. A Kincstár meghatározó szereplő az állampapír-forgalmazásban: a lakossági állampapírpiaci részesedése 50%-hoz közelít, és csak az idei év első két hónapjában 600 milliárd forinttal nőtt a lakossági ügyfelek Kincstárban vásárolt állampapír-állománya.

 

A biztonságos és magas hozammal bíró befektetést keresők körében az elmúlt évben jelentősen felértékelődött a Magyar Államkincstár – mint a legszélesebb állampapír-termékkört értékesítő, színvonalas és díjmentes befektetési szolgáltatást biztosító állampapír-forgalmazó – szerepe.

Az állampolgárok fokozott érdeklődésének kiszolgálása érdekében a Kincstár bővíti az állampapír-értékesítési helyszíneit. Idén Budapesten és Pest vármegyében három új helyszínen: XIV. kerület Kormányhivatalán kívül a veresegyházi és pilisvörösvári Kormányhivatalban is elérhetővé váltak a Kincstár befektetési szolgáltatásai.

Az értékesítési pont megnyitóján Bugár Csaba, a Kincstár elnöke elmondta: „Jól tükrözi a kiemelt érdeklődést, hogy az idei év első két hónapjában 50 ezer új ügyfele lett a Kincstárnak, és a lakossági ügyfelek állampapír-állománya ezen időszak alatt több mint 600 milliárd forinttal nőtt. Ezzel pedig már több mint 700.000 fő befektetési ügyleteinek kiszolgálását kell a Kincstárnak nemcsak az online felületeken, de a személyes ügyfélszolgálatokon is biztosítania. A Kincstár által kezelt teljes állampapír-állomány meghaladja a 6 000 milliárd forintot.”

A Kincstár meghatározó  szereplő az állampapír-forgalmazásban: a lakossági állampapírpiaci részesedése 50%-hoz közelít, és 2022-es adatok alapján „Az év Lakossági forgalmazója” ismételten a Magyar Államkincstár lett az Államadósság Kezelő Központ rangsora szerint.

Dr. Sára Botond, az értékesítési pontoknak otthont adó Budapest Főváros Kormányhivatalának főispánja beszédében kiemelte, hogy a XIV. kerületi kormányablakban megnyitott Magyar Államkincstár értékesítési pont immár az ötödik Budapesten. Hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háború és a hibás brüsszeli szankciók miatt elszabaduló energiaárak közepette az állam nem csupán meg tudja őrizni a közszolgáltatásokat és azok színvonalát, hanem – a most átadott újabb Államkincstár értékesítési ponttal – bővíteni is tudja azokat. Hiszen – mint mondta – az emberek jogos elvárásként fogalmazzák meg azt az igényt a szolgáltató szemléletű állammal szemben, hogy hatékonyan, gyorsan és egyszerűen intézhessék az ügyeiket.

Az értékesítési pontok megnyitásával biztosított lesz a személyes ügyintézés lehetősége, így a XIV. kerületben lakók vagy ott dolgozók is könnyebben tudnak állampapírt vásárolni. Az új állampapír-forgalmazási ügyfélszolgálaton is minden szolgáltatás elérhető, ugyanakkor állampapírt vásárolni csak készpénzmentesen lehet, azaz elektronikus fizetési módok közül – bankkártyás fizetés, banki átutalás, pénzszámláról történő fizetés – választhatnak az ügyfelek. A kényelmes ügyintézés érdekében lehetőség van online időpontfoglalásra is a Kincstár honlapján keresztül.

A Magyar Államkincstár állampapír-forgalmazási szolgáltatásainak széleskörű biztosításához mind a 19 vármegyében elérhető, személyes kiszolgálást nyújtó fiókhálózatot üzemeltet. Az újonnan megnyíló ügyfélszolgálattal a Kincstár országosan 77 forgalmazási helyszínen várja az ügyfeleket.

Kizárólag a Kincstárban van lehetőség Ügyfélkapun keresztül online értékpapírszámlát vagy – a gyermekekről való gondoskodáshoz – kiemelt kamatozású Babakötvényes Start-számlát nyitni. A kincstári számlákhoz az ügyfelek bármikor díjmentesen igényelhetik az online ügyintézést  biztosító WebKincstár, MobilKincstár vagy TeleKincstár szolgáltatást, így akár otthonuk kényelméből, személyes megjelenés nélkül is kezelhetik megtakarításukat. Az online csatornák népszerűségét mutatja, hogy az ügyfelek a tranzakciók csaknem 80 %-át itt bonyolítják.

Az állampapír-forgalmazásról további információk a Magyar Államkincstár honlapján találhatóak.