Önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor

Az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor szolgáltatással a használat időpontjában az ügyfél által rögzített adatok alapján azoknak az ellátásoknak az összegét lehet kiszámolni, amelyeket az öregségi nyugdíjra vonatkozó szabályok alapján kell megállapítani. Az öregségi nyugdíjon kívül ilyen ellátás a korhatár előtti ellátás, a táncművészeti életjáradék és az átmeneti bányászjáradék.

Az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor elsősorban azok számára lehet hasznos, akik rendelkeznek olyan a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek által kiadott határozattal, amelyik tartalmazza a nyugdíjhoz elismerhető szolgálati idő tartamát és az 1988. január 1-jét követően elért nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereseteket. Ilyen döntés például az adategyeztetési eljárásban hozott határozat, vagy olyan hatósági bizonyítvány, amely az életpálya teljes tartama alatt fennállt biztosítási és egyéb jogviszonyokat tartalmazza.

Hogyan működik az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor?

Az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor legalább 15 év szolgálati idő rögzítése esetén használható, és csak a beírt adatok alapján történik a számítás elvégzése. Az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor az egyes ellátásokra való jogosultság ellenőrzésére nem alkalmas, mivel a számítást az öregségi nyugdíjra és a más ellátásokra vonatkozó jogosultsági feltételek ellenőrzése nélkül végzi.

Az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor a 2010. október 1-je előtt kezdődő és a számítás időpontjában is fennálló magánnyugdíj-pénztári tagság értékelése nélkül számol, ezért a magánnyugdíj-pénztári tagságra vonatkozó adatokat nem kell rögzíteni.

Az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátorba a számítás elvégzéséhez szükséges adatokat a felhasználónak kell rögzíteni, amihez az egér használat megkönnyítése érdekében a tabulátor billentyű használható. Az adatok rögzítését követően a számítást az önkiszolgáló nyugdíjkalkulátor a számítás elvégzése szerinti naptári év beírt napjára végzi el, visszamenőleges időpontra vagy jövőbeli naptári évre számítás nem végezhető.